VAd är en pärla?

Hur bildas en pärla?

En pärla är resultatet av ett främmande föremål trängt in i en mussla, klarar musslan inte av att stöta ut föremålet, kapslar den in det. Det naturligt äkta pärlan är endast den som naturen själv skapat, då ett litet sandkorn eller snäckskal av misstag hamnat i en musslans mun vilken omslutit kornet med många lager av pärlemor. Det finns ca 10 000 olika musselsorter men bara ett 70 tal som kan producera pärlor. Eftersom musslorna är olika, blir även pärlorna olika i storlek och lyster. Det finns i huvudsak två typer av pärlor, äkta samt odlade. Med äkta pärlor menas pärlor som uppstått i naturen utan människans hjälp. Detta kan ske såväl i sötvatten som i havet. I nutid så är det inte vanligt tt man fiska efter dessa pärlor, de existerar framförallt på den begagnade marknaden. I början på 1900-talet så lyckades man relativt effektivt att odla fram pärlor i havsvatten. De har med tiden så att de konkurrerat ut de äkta pärlorna. 

Hur ser man att det är äkta pärlor?

Genom att sätta tänderna i en pärla kan äktheten avgöras. En äkta pärla är sträv och känns som ett sandkorn mot tänderna. En syntetiska pärla är alldeles glatt och ger inget motstånd. Alla våra pärlor är äkta odlade sötvattenspärlor. Smyckerna är även gjorda av halvädelstenar bergskristillare, glaspärlor, silver mm.

Skötselråd

Odlade pärlor av god kvalité kan användas i generationer. En lång hållbarhet förutsätter dock att de skötts väl. Pärlor mår bra av att användas nära huden, vid förvaring skall de ligga på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan. Förvara inte pärlor i lufttätt behållare eftersom de då kan bli uttorkat och spricka. Emellanåt bör pärlorna torkas av med en lätt fuktad linneduk för att få bort hudavlagringar och kosmetikarester. Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem något ibland för att förhindra uttorkning. Trä om pärlorna vartannat år. Pärlsilket åldras och utan omordning riskerar man att tråden går av. Lag inte varma pärlor på kalla underlag, eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen. Undvik att spraya parfym och hårspray direkt på pärlbandet.